Vajon a terhességi teszt mikor esedékes? Mikor érdemes leghamarabb elvégezni? A terhességi teszt egy olyan dolog, amelyről elsőnek negatívan gondolkodunk, másodszor viszont úgy tekintünk rá, mint egy isteni jelre, hogy végre megáldott bennünket egy gyermek. Mind az első és második értelemben a terhességi teszt megvásárlása után azonnal képesek vagyunk megcsinálni és várni az eredményt. Azonban ez jó döntés? Tényleg akkor a legpontosabb vagy várni kell vele? Továbbá legkorábban, mikor mutatható ki a terhesség? Ezeket a kérdéseket fogjuk körbe járni és tanácsot adni a terhességi tesztről kapcsolatosan.

Terhességi teszt mikor?

Mivel pontos eredményt szeretnél látni a terhességi teszten, akkor bizony nem mindegy mikor is csinálod meg. Ha túl hamar végzed el az akár félre is vezethet. Legelőször is fontos tudni, hogy mikor volt az utolsó menstruáció, hogy az hány napig szokott általában tartani, továbbá, hogy mikor kezdődik el az ovuláció. Nem kell megijednünk, ha nem tudjuk az ovulációt biztosra. Hiszen veheted középértéknek a 14. napot a ciklusodnak. Ezen a napon a petevezetékbe vándorol a megérett petesejt, ahol, ha találkozik spermiummal, akkor az megtermékenyül. 24 órán keresztül képes a megtermékenyülésre a petesejt az ovuláció után.

Megtermékenyülés, DE korai teszt

A ciklus 15-19. napján még mindig túl korai lenne a terhességi teszt. Ha sikerült a megtermékenyülés, a petesejt még 3 napig a petevezetékben marad, ahol osztódni kezd, zigótává válik. Mindezek után a petesejt a méh felé haladva beágyazódik, ezért ilyenkor még a terhesség nem kimutatható.

 

terhességi teszt mikor apuka

 

A terhességi teszt HCG (Human Chorialis Gonadotropin) hormon kimutatásán alapszik. Azonban ez csak a terhesség esetén, azaz a beágyazódás időpontjától termelődik. Rendszerint az ovulációt követő 6-10. napon történik meg. Ez előtt felesleges terhességi tesztet csinálni, hiszen az eredmény negatív lesz, még akkor is, ha megtörtént a megtermékenyülés.

Megfelelő időpont a terhességi teszthez

A pontos eredményhez, pontos nap kell, ez azonban egyénenként eltérő, hiszen figyelembe kell venni a ciklus hosszát és a beágyazódási időpontjának bizonytalanságát. Továbbá a HCG hormon vizeletben való kimutatása a beágyazódást követő 10-12. napon történik.

A menstruáció előtt pár nappal (2-3 nap) a nagyobb érzékenységű terhességi tesztek már 70-80%-os pontosságú eredményt adnak.  Azonban fontos, hogy a terhességi teszten kövesd az utasításokat!

Menstruáció első napja

Az első ideális időpont a pontos és megbízható eredményhez, az a várható menstruáció napja. Ekkor a terhességi tesztek 99%-os pontossággal működnek. Ha biztosan tudod, hogy egy napja már késik a menstruációd és nem csak a szokásos 1-2 napos csúszás van, akkor már nyugodtan elvégezheted a tesztet, hiszen ezekben a napokban a legpontosabbak az eredmények.

Hol tudjuk beszerezni?

A legelső, ami hirtelen eszünkbe juthat azok a drogériák, nagyáruházak. Még is sokan inkább a patikában szerzik be a terhességi tesztet. Ugyanis ott pontos tájékoztatást kaphat a tesztekről és a közöttük lévő különbségekről.  A terhességi tesztek közül jó néhány ugyanúgy működik, és ugyanakkora biztonsággal mutatja ki a terhességet. Azonban vannak szuperérzékeny tesztek, amelyek nagyon alacsony terhességi hormon szintet is kimutatnak.

A terhességi tesztet recept nélkül lehet megvásárolni a patikában. Továbbá a terhességi tesztek dobozában mindig van tájékoztató, amit figyelmesen olvasd el és betartva az utasításokat pontos eredményt kapsz, hogy a terhességi teszt mikor esedékes.

Vetélés esetén pozitív teszteredmény

Vannak olyan nők, akik a várandóság ideje alatt is előveszik a terhességi tesztet. Hogy miért? Azért, mert bizonytalanok, hogy elvetéltek-e vagy sem. Azonban a terhességi teszt erre nem alkalmas, továbbra is a terhességet fogja kimutatni. Mi ennek az oka?

 

terhesség gólya

 

A HCG hormon később tűnik el a vérből, mint ahogy a vetélés lezajlott, ugyanis a hormon szintje lassabban csökken. Ez a folyamat szintén egyénenként változik, függ a terhesség nagyságától is. Eltarthat 2-3 hétig is. Ha bármilyen vetélésre utaló jelet tapasztalsz, NE foglalkozz a tesztekkel, azonnal keressd fel orvosod!