A terhesség első jelei az első három hónapban mutatkozik meg a legjobban. Egyes nők annyira érzékenyek a testükben végbemenő folyamatokra, hogy már a terhességi teszt előtt is érzik, hogy teherbe estek. Másokról viszont azt mondható el, hogy semmilyen mértékben nem érzékelik, hogy terhesek lennének, még akkor sem mikor már el kezd nőni a pocakjuk. Össze szedtünk pár dolgot, amit tapasztalhatsz a várandóság első időszakában.

Akkor most lássuk mik lehetnek a terhesség első jelei?

 

Szédülés, ájulás

A szappanoperákban is hamarabb ájulnak el a nők, mint kiderülne, hogy váradósak. Ez azért van, mert a sárgatesthormon számtalan kellemetlen tünetet okoz a terhesség első időszakában. A progeszteron (sárgatesthormon) kitágítja az ereket és csökken a vérnyomás, így gyakoribbak a szédülések, rosszullétek.

Hányinger, hányás

A terhesség első jelei közé tartozik még a leggyakrabban említett „reggeli rosszullét”. A hányinger, a gyomorégés a várandóság legkellemetlenebb velejárója.  Az emelkedett ösztrogénszint miatt lassan ürül ki a gyomortartalom, emiatt sok nő érezheti a reggeli rosszullétet, mint a hányás, hányinger. Azonban azt tudni kell, hogy nem minden nőnél alakul ki ilyen és az sem biztos, hogy reggel. A nap bármely szakaszában előfordulhat.

 

terhesség első jelei has

 

Vannak nők, akik a terhesség első jeleit onnan tudják, hogy bizonyos ételeket kívánnak meg, amit eddig nem is szerettek. Azonban az ellenkezője is előfordulhat, hogy egyes élelmiszerektől megundorodnak, és ha csak a szagát megérzik, hányinger tör ki rajtuk.

Feszülő mellek

A terhesség alatt a test hormonszintje nagyon megváltozik. Éppen ezért ez a terhesség első jelei, főleg az első-két hétben, amikor a mellek megduzzadnak, feszülnek. Az emlő mirigyállománya és a tejgyűjtő csatornácskák megduzzadnak, az egész mell keményebbé válik. Továbbá a mellbimbó környéki bimbóudvar besötétülhet.

Fáradtság

A várandóság első időszakában a szokottnál is fáradtabb lehetsz. A progeszteron termelés hatására megnőhet a testhőmérséklet és gyorsul a szívverés, ez is csökkenti az energiát, hiszen most minden energiájával a baba növesztésére kell koncentrálnia.

Elmaradt menstruáció

A terhesség első jelei közé pedig a legnyilvánvalóbb tünet tartozik, ami nem más, mint az elmaradt havi vérzés.

Sok nő ekkor csináltat terhességi tesztet. De nem mindig beszélhetünk ilyenkor terhességről, hiszen előfordulhat a rendszertelen menstruáció is, ami miatt pár napot késik. Ugyanis a rendszertelenséget okozhatja stressz, kimerültség, hormonális probléma, étkezési zavar. Fogamzásgátló tabletta szedésének a befejezése miatt is késhet a vérzés.

Hangulatingadozás

Sztereotípiaként emlegetett, hogy a nőknek egy nap hat féle hangulatuk van. Azonban a terhesség első időszakában ez természetesen előfordulhat. Ugyanis a hormonszint változása miatt az örömöt néha hangulatingadozások, kételyek árnyékolhatják be. A változás hormonok nélkül is képes lenne ilyen ellentétes reakcióra, hiszen hatalmas változás történik nem csak a kismama szervezetébe, de az egész életében is.

 

terhesség első korai jelei

 

A terhesség első jelei, mint a rosszullétek, hányinger, esetleges hányás is hozzájárulhatnak a hangulat romlásához. Természetes, hogy ilyen tünetek mellett nem látsz mindent rózsaszínben.

Gyakori vizelés

Ez nem csak akkor jelentkezik, ha már a baba nyomja a húgyhólyagot, hiszen a parányi pocaklakó alig pár milliméter. Ez a terhesség első jele, ugyanis megnő a vesékbe szállított vér mennyisége is. A nemi szervek megduzzadnak, színük is megváltozhat.

Pecsételő vérzés, görcsök

A fogamzás után 6-12 nappal a megtermékenyítés után a megtermékenyített petesejt (zigóta) beágyazódik a méhfalba. A terhesség korai jelei így lehetnek a pecsételő vérzés és a görcsölés. Ezek a görcsök hasonlítanak a menstruációs görcsökhöz, bár valamivel enyhébbek. Ezáltal sokan összetévesztik a menstruációs vérzésük kezdetével. Ez azonban abban az esetben fordulhat elő, ha áttérsz egy másik fogamzásgátló tablettára, amely miatt máskorra várható a menstruációd.

Tejszerű folyás

Fehér, tejszerű folyás is előfordulhat a vérzés mellett. Ez azért van, mert rögtön a fogantatás után a hüvely fala megvastagszik, ami folyást okoz.

A folyás fennmaradhat a várandóság végéig, általában ártalmatlan és nem igényel kezelést. De ha azt veszed észre, hogy megváltozott az állaga, a színe vagy a szaga, esetleg viszkető vagy égő érzést tapasztalsz, azonnal fordulj a nőgyógyászodhoz. Ezek lehetnek a gombás –illetve a bakteriális fertőzések tünetei is.