Szülés utáni depresszió a nők nagy többségénél előfordul. Először is van egy rövidebb ideig tartó lehangolt állapot, kicsit érzékenyebb és instabil hangulat, amely természetesnek mondható. Nagyon sok helyen csak a rózsaszín felhőről lehet olvasni, hogy a szülés után micsoda boldogság az újszülött babával együtt töltött idő.

A gyermek vállalás és annak világra hozása az életben az egyik legcsodálatosabb dolog, ami egy kismamával történhet. Azonban az újdonsült anyuka nem egészen azt kapja, amit várt, hanem egy sokkal komolyabb, kiszolgáltatottabb érzéssel találja szembe magát. Vannak helyzetek, amikor ez az állapot fennmarad és tovább fokozódik, ilyen esetben beszélünk szülés utáni (postpartum) depresszióról.

Szülés utáni depresszió okai

Számos kockázati tényező állhat a szülés utána depresszió kialakulásánál. Az egyik fő ok a genetikai érintettség. Ha korábban már a családban valakinél előfordult depressziós megbetegedés, bipolaritás, szorongásos zavar vagy szülés utáni depresszió, akkor nála hajlamosabb a betegség kialakulása. Továbbá hormonális, szociális és pszichológiai tényező is állhat.

 

szülés utáni depresszió fekete fehérben

 

A várandóság alatt tízszer több női hormont termel egy anyuka, mint normális körülmények között. Ez azonban a szülést követő 3 napban visszaesik a kiindulási értékhez, ez azonban hatalmas változás egy és komoly megterhelés egy újdonsült anyukának.

Mindemellett teljesen megváltozik a szülők élete, innentől kezdve a baba igényei a legfontosabbak és a saját vágyaink háttérbe szorulnak. A gyermekvállalás komolya anyagi hátteret ró maga után, amely szintén nehezen feldolgozható szituáció lehet. A sok változás, a bizonytalanság és a kételkedés az anyaságban válthatja ki a panaszokat.

A szülés utáni depresszió legjelentősebb tényezői:

  • Traumák a terhesség alatt vagy szülés után, stresszes életesemények

  • A társas támogatás hiánya

  • Anyaságtól való félelem

  • Terhesség alatti szorongás

Jellemzőbb tünetei a szülés utáni depressziónak a kedvtelenség, szomorúság, sírás az érdektelenség. Anyuka a gyermekével nehezen alakít ki bármiféle kapcsolatot, nem tud igazán örülni neki. Az anyuka egyre ingerlékenyebb, feszült és ideges. Állandó fáradtság látszik raja, azonban nem képes a pihenésre és alvászavarral küzd. Étkezési szokásai is megváltozik, vagy túl sokat eszik és ebbe folyta úgymond bánatát vagy épp ellenkezőleg, nem kíván semmit és hirtelen lefogy.

Nagyon sok anyuka a szülés után arról beszél, hogy mennyire alkalmatlan anyukának és, hogy nem tudja felnevelni a kis csemetét. Komolyabb szituációkban felmerül az öngyilkosság gondolata vagy a baba bántalmazása, amire kevés az esély, hogy megtörténjen.

Ezek a tünetek bármely most szült kismamánál előfordulhatnak az elkövetkezendő 3 hónapban. Azonban, ha 2 hétnél tovább tartanak a tünetek, akkor bizony szülés utáni depresszióról beszélünk.

  • Szégyenérzet, bűntudat

  • Az anyai szereppel kapcsolatos félelmek

  • Fáradékonyság, túlzott érdektelenség

  • Feledékenység, koncentrációs zavarok

  • Negatív gondolatok + a babával is

Hogyan előzzük meg?

Természetesen a legjobb az lenne, ha ki sem alakulna. Ezt azonban úgy tudjuk elősegíteni, hogy reális képet alkotunk magunkat a születendő baba érkezéséről és az azzal járó nehézségekről is. Nagyon sok információ megtalálható már az interneten, ahol már nem csak a szépet és a jót olvashatjuk, hanem őszintén beszélnek az anyukák az árnyoldalairól is. Sokat tud segíteni, ha van a baráti körünkben már anyuka, akivel tudunk erről beszélni és megosztani a tapasztalatainkat.

 

szülés utáni depresszió kávézó anyuka

 

Továbbá nagyon jó, ha van egy olyan barátnője az anyukának, akinek feltétel nélkül bármit el tud panaszolni és őszintén, szégyenérzet nélkül elmondani, mind azokat az ambivalens érzéseket, amelyek a kismama szívét nyomja. Ha akad a családban olyan valaki, aki tud az anyukának bármiféle segítséget nyújtani, mint a ház körüli teendők vagy a kisbaba vigyázása, akkor azt nem szabad visszautasítani, hiszen ilyenkor egy kicsit tud a kismama pihenni és egy kicsit önmagával foglalkozni. Ami ilyenkor hatalmas nagy kincs egy anyuka életében.

Továbbá minden olyan alkalmat meg kell ragadni, amikor a szülői pár együtt tud tölteni egy kis időt. Hiszen ez megerősítheti a kapcsolatukat és együtt könnyebben megbirkóznak majd a kisbaba körüli teendőkkel, nehézségekkel.