A várandóság alatt nagyon sok hormonális változás megy végbe a női szervezetben. Szülés után is ezek a változások tovább fokozhatják egy anyuka aggodalmát. Szülés jelei arcon is megjelenhetnek, a testbőrén és a hajkoronán is. Továbbá menstruáció – és szexuális problémák is felmerülhetnek panaszként.

Szülés jelei arcon, arcbőrön

A fokozott faggyútermelés miatt a várandósága alatt a kismama arcbőre inkább zsírosabbá válik. Ez egy kozmetikussal átbeszélt krémek segítségével lehet csillapítani. Érdemes napi kétszer arcot mosni és természetes alapanyagú arckrémet használni. Továbbá érdemes tudni, hogy, akinek az arcbőre fiatalkorában nem volt pattanásos, azoknál megjelenhetnek. A pattanások gyakran a szoptatás ideje alatt sem múlnak el. A szoptatás után körülbelül hat hónap után visszaállhat az eredeti állapotára az arcbőr, addig krémek segítségével lehet csillapítani a tüneteket. Természetesen ezt egy kozmetikussal illetve egy bőrgyógyásszal átbeszélve, melyek azok a krémek, amelyek segítik az arcbőröd. Viszont jó hír azok számára, akik korábban pattanásosan éltél le a tini korszakukat, hiszen szülés után teljesen kitisztulhat az arcbőre.

Pigmentáció az arcon

A hormonális változások miatt ez a legláthatóbb formája a szülés jeleinek az arcon. A homlok két oldalán, halántékon, a bajusz vonalon, orcák fülhöz közelebb eső részein jelenhetnek meg. Sokat segíthet egy 50+-os napvédő arckrém. Továbbá a mellbimbók és udvaruk is megváltozhatnak, sötétebbé vállnak a hormonok miatt. A has középső vonalán előfordulhat egy sötét csík is, de ez persze nem mindenkinél alakul ki. Ezek mind-mind hormonális eredetűek és a szülés után el is tűnnek.

Száraz testbőr

Míg az arcbőre zsírosabb, addig a testbőre inkább száradásra alkalmas. Várandóság alatt a szervezet sokkal jobban elvonja a vizet a testből, így még inkább szükséges annak pótlása. Ahol a bőröd egyébként is szárazságra hajlamos, ott többször is krémezheted. Természetesen mindenféle testápoló, amit alkalmazol illatanyag és vegyszermentes legyen.

Szülés jelei a hajkoronán

A szülés jelei arcon is megjelennek, de a faggyútermelés növekedése miatt a fejbőr is zsírosabbá válik a várandóság ideje alatt. Ilyenkor gyakoribb hajmosásra lesz szükség. Azonban jó hír, hogy terhesség alatt a fenntartó hormonok fékezik a szőrzet és a haj hullását, így ebben az időszakban sokkal dúsabb hajkoronánk lehet. Azonban szülés után kb. másfél hónappal számítanunk kell a fokozott hajhullásra. Eredeti, terhesség előtti állapotát körülbelül egy év alatt nyeri vissza.

 

szülés jelei arcon kismama

Szülés jelei a testen

A bőrön terhességi csíkok azaz striák jelenhetnek, hiszen a testsúlya és a has megnövekedett. A csíkoknak eleinte vöröses lilás színük van, mivel a bőr megfeszült, a kapilláris erek megnyúltak, elpattantak. Színük az idő múlásával – sajnos ezt pontosan nem lehet megállapítani, hiszen mindenkinél változó – elhalványul, megváltozik, majd később gyöngyházszínűvé válnak.

Gátmetszés szülés után

Ez gyakorlatilag egy kisebb fajta műtéti seb, ezért is van az, hogy utána fáj egy darabig. Mint ahogy más műtéti seb is, ez is érzékeny lehet az időjárásra, de az sem kizárt, hogy menstruáció ideje alatt érzékenyebb vagy éppen fáj. Sajnos ilyenkor a fájdalmas rész be is lilulhat, oka az alhasi vérbőség.

Szülés utáni szexuális élet

Szülés után elég gyakori, hogy fájdalmasnak érzed a szexet, oka a gátvarrás. Ez elég sokáig így maradhat, de egy év elteltével teljesen megszűnik az érzés.

A férfi partnerek sajnálatára, ekkor a nőknél csökkenhet a szexuális étvágy, hiszen a szervezete inkább az utód gondozására összpontosít, mint sem egy újabb utód nemzésére. A hormonok is nagyon közrejátszanak ebben, továbbá az állandó fáradtság és kialvatlanság is hozzájárul.

Szülés utáni menstruáció

Teljesen normális reakció, ha szülés után nem azonnal, csak két hónappal később jelentkezik. Az is elég gyakori, hogy a menstruáció nem jön meg a szoptatás teljes időtartama alatt.

 

szülés jelei arcon bánat

 

Továbbá sokan azt gondolják, valami baj van a tejükkel ezeken a napokon, mert nem eszik belőle annyit a pici. Ilyenkor csak annyi történik, hogy megváltozik a tej íze, ezért nem kívánja annyira a baba.  De ez a menstruáció végével visszaáll. Ezeken a napokon érdemes betárazni teákból, homeopátiás bogyókból.

Szülés utáni vizelettartás

A gátizomzat megviselt egy szülés után, ezért nagyon fontos az intim torna, hiszen előfordulhatnak vizelettartási gondok. Továbbá szoptatás alatt a kismama folyadékfogyasztása megnő, plusz a hormonok szintén okozhatnak fokozott vizelési ingert.

Szülés utáni aranyér

Előfordulhat, hogy már terhesség alatt kialakul az aranyér. Másoknál csak a szülés után jelenik meg, a nagy erőlködés miatt. Speciális kenőcsöt kell alkalmazni, ha fájdalmas, viszek és vérzik is. Azonban jó, ha tudod, ha szoptatás után is fenn marad ez az állapot, akkor orvosi segítségre van szükség.