Miért is fontos az ovuláció jelei megfigyelése? Mivel ezeken a napokon a legtermékenyebb a nő és az azt megelőző 3-4 napban.

Ha már egy ideje próbálkoztok a pároddal, a babával, és nagyon szeretnél már teherbe esni, de valamiért mindig negatív a terhességi teszt, akkor a legjobb dolog, amit tehetsz az, hogy tisztában vagy az ovulációd, azaz a peteérésed időpontjával.  Ugyanis az ovuláció utáni napokban már csökken az esélye annak, hogy terhes leszel. Több jellemzője is van a peteérésed kiszámítására. Mik is lehetnek az ovuláció jelei?

A cikk további részében néhány olyan jelet fogsz olvasni, ami segít kiszámítani a peteérés időpontját. Ha ezek közül legalább 2-3 jelen van, akkor bizony elérkeztél a kritikus időszakhoz. A várandóság első jeleiről itt olvashatsz.

Ovuláció jelei, avagy a peteérés

Figyeld a tested hőmérsékletét, hiszen ovuláció előtt hirtelen lecsökken, majd azt követően újra megemelkedik. Reggel, ébredés után a legmagasabb a hőmérséklet, ezért ekkor ajánlatos megmérni és csak is szájban. Ezzel a módszerrel jól kitudod számítani a peteérésed időpontját: ezt nevezzük hőmérőzésnek. Minden adatot jegyezz fel magadnak és egy idő után jól fogod látni mikor ovulálsz. Továbbá ügyelned kell arra, hogy nem befolyásolja-e valami más tényező, és legalább 3 hónapon keresztül mérd a hőmérsékleted!

Középidős fájdalom (Mittelschmerz)

Ovulációs fájdalom, ami más néven középidős fájdalom. Ez a legkellemetlenebb tünet, azonban jó hír, hogy sokakat nem érint. De jó, ha tudunk róla, hiszen ez is egy az ovuláció jelei közül. Ez egy alhasi fájdalom, görcs, azonban egyesek oldalsó fájdalomként emlegetik. Ez általában rövid idő, azonban előfordul, hogy pár óráig is eltarthat. Ha már túl erős a fájdalom, az már nem jó, komoly betegségek előjele is lehet.

ovuláció jelei embrió

A görcsök mellett, a mell is jelezhet számodra. Ilyenkor sokkal érzékenyebbé és feszesebbé válik.

A méhnyak állapota

Ehhez nagyon fontos, hogy csak akkor csináld, ha teljes mértékben ismered a tested és nem idegenkedsz tőle, hogy megvizsgáld. Ehhez mindenek ellőtt tiszta és biztos kéz kell, na meg nem árt némi gyakorlás sem. A ciklusod idején a méhnyakat keménynek és száraznak fogod érezni, mint az orrod hegyét, azonban a peteérés alatt puhának és nedvesnek, mint egy vizes fülcimpát.

A méhnyak-nyák jellege

A nyák nem mindig egyforma, hiszen a ciklus elején és végén szárazabb és kevésbé nyúlik, addig a peteérés közeledtével a mennyisége megnő, állapota tojásfehérjéhez hasonlít. Azonban figyeljünk oda, mert a változás oka lehet a fertőzés, a szex és sok egyéb más is befolyásolhatja.

További jelek

Az ovuláció ideje alatt megnő a libidó és a szervezet vízvisszatartása. Ebben az állapotban kifinomultabb az íz-és szagérzékelés. Továbbá pecsételő vérzés is előfordulhat, ez a hirtelen és meghatározó hormoningadozásnak köszönhető.

A legmegbízhatóbb ovuláció jelei

A megnövekedett LH-szintet (luteinizáló hormon) jelenti. A legmagabiztosabb eredményt az ovulációs tesztek nyújtják. Ugyan úgy, mint a terhességi tesztnél, itt is a vizeletben lévő egyik hormont, az LH mennyiségét méri. Tehát az ovuláció jelei közül ez a legbiztosabb.

Pár ezer forintért be tudod szerezni ezeket a tesztcsíkokat vagy kazettákat. Egy ilyen csomagban általában 5-10 darab is található, ugyanis a menstruáció különböző szakaszaiban is mérned kell, hogy pontos eredményhez juss. Az összes termékben van tájékoztató a használatáról így nem lesz nehéz azt követni, és ezzel egy igen pontos eredményt fogsz kapni a peteérésed időpontjához.

A legjobb, ha a fent felsoroltak közül legalább kettőt együtt nézel. Például a testhőmérsékletedről készített adatok plusz a teszttel néhány hónap alatt egészen megbízható eredményt kapsz. Azonban azt se kell elfelejtenünk, hogy a ciklusunk közepe táján kell keresni a peteérést.

Ezek által, ha tisztában vagy az ovulációd időpontjával, sokkal jobban fel tudsz készülni és megtervezni az együttlétet a pároddal, hogy sikeres fogantatás legyen.