Előfordulhat a menstruáció terhesség alatt? Azok a párok, akik nagyon szeretnének babát, minden egyes menstruációnál az a kósza gondolat jár a fejükben, hogy vajon nem lehet-e, hogy a vérzés ellenére még is megfogant a baba? Nos, a helyzet az, hogy valóban előfordulhatnak ilyen jelek a terhesség alatt.

Menstruáció terhesség alatt

Azért azt az elején fontos letisztázni, hogy várandóság alatt igazi menzesz nem lép fel. Ugyanis sokan összetévesztik a terhesség elején előforduló menstruációt az úgynevezett beágyazódási vérzéssel. Hiszen a menstruáció lényege, hogy a peteérést követően a tüsző megreped, és a pete megkezdi az útját a petevezetőn keresztül a méh felé. Ahhoz, hogy a megtermékenyült petesejt megfelelő helyre leljen, a méh fala megvastagodik, vérerekkel teli rész lesz rajta, amibe a pete képes lesz majd beágyazódni. Ha a petesejt nem termékenyül meg, a méh fala a ciklus utolsó napján elkezd leválni, ugyanis nincs rá szükség. Ezután a folyamat után jelentkezik a menstruációs vérzés.

Beágyazódási vérzés

A beágyazódási vérzés általában enyhe, pecsételő jellegű, továbbá a megszokott menstruációtól mennyiségében és színében is eltér. Nem élénkpiros, hanem inkább rózsaszínes, barnás váladék látható, gyakran csak 1-2 csepp és csak pár napig tart. Bár a normál menstruáció is gyakran kezdődik így, de a beágyazódási vérzéssel ellentétben idővel egyre erősebbé és élénkebb vörössé válik. Tehát ha ilyen jeleket észlelsz, igen előfordulhat, hogy várandós vagy és ott növekszik a pocakodban a baba.

 

menstruáció terhesség alatt

Miért is jelentkezhet vérzés terhesség alatt?

Az, hogy miért is jelentkezik, az több mindennel magyarázható. Először is vannak olyan esetek, amikor a terhes nőnél a vérzés pont akkor érkezik, mint ahogy a menstruációja szokott megjönni. Ilyenkor valószínűleg a fogantatás később történt meg, ebből kifolyólag leválik egy darabon a méhnyálkahártya. Előfordulhat olyan eset is, hogy a kismamánál az első hónapokban szinte mindig jelentkezik a vérzés, azonos időpontban, sőt hasonló hasi görcsökkel. Ezt azzal magyaráznánk, hogy a szervezet úgymond emlékszik rá, mikor szokott a menstruáció kezdődni és hasonló tüneteket produkál.

Továbbá hormonális okokból is léphet fel vérzés. Ez azonban az első harmadban jellemző.

Ezeken kívül megerőltetéstől, orvosi vizsgálat után vagy közösülés okozta hüvelyi vérzésről is beszélhetünk.

A vérzés várandóság alatt nem minden esetben jelent rosszat

Elsőre mindenki megijed, ha a terhesség alatt vérzést észlel és ez normális. Azonban szerencsére nem minden esetben jelent rosszat. Várandóság alatt kétféle vérzési mennyiség fordulhat elő. Az egyik, amikor olyan nagy mennyiségben jön, hogy szinte ömlik, mint a Niagara. A másik esetben pedig enyhe, pecsételő, barnás váladék látható.

Az előbbinél természetesen azonnal fordulj orvoshoz!

A másik esetben aggodalomra semmi ok. Jobb, ha a kismama nyugalomba helyezi magát és pihen. Azonban nem árt, ha az orvosnak vagy szülésznőnek ezt időben jelezzük. Vannak kismamák, akik egész terhességüket kihúzzák úgy, hogy többször is véreznek, de szerencsére a magzat egészséges.

A vérzést komolyan kell venni

A vérzést terhesség alatt komolyan kell venni, függetlenül attól, hogy mi váltotta ki. Hiszen az első 12 hétben ez veszélyes, mert a vetélés jele is lehet. Körülbelül minden 6. terhesség vetéléssel végződik az első trimeszterben, tehát érdemes odafigyelni ezekre az apró jelekre. A vérzés egyébként a vetélésen kívül méhen kívüli terhességre, méhszájelváltozásra és fertőzésre is utalhat. Ha a vérzés erősebb hasi görcsökkel jár, mint a menstruáció, akkor előfordulhat a vetélés kockázata. Ha inkább vízszerű, sötétebb a vér, plusz éles alhasi fájdalmak gyötrik, az már a méhen kívüli terhesség is lehet.

Minden ilyen esetben érdemes kivizsgáltatni magunkat és szólni az orvosunknak.