Anyasági támogatásra minden kismama, örökbefogadó anyuka és a gyám is jogosult. Azonban mindennek meg van a maga feltétele. A továbbiakban az anyasági támogatás részleteiről és kérvényezéséről olvashatsz.

Anyasági támogatás: Kinek jár?

Szülés után a kismama anyasági támogatásra jogosult, amelyhez biztosítási jogviszony nem szükséges. Azonban ezt a kérelmet a szülés utáni 6 hónapban be kell nyújtania az édesanyának. Feltételként az édesanyának a várandóssága alatt legalább négy alkalommal részt vegyen várandós gondozáson, ez koraszülés esetén lecsökken legalább egy alkalomra. Továbbá tudni kell, hogy ha halva születik a gyermek, akkor is megilleti az anyát az anyasági támogatás.

Az örökbefogadó szülő is jogosult lehet rá és nem csak az édesanyák vehetik igénybe az anyasági támogatást. Ez azonban csak akkor, ha szülés utáni 6 hónapban jogerősen engedélyezték az örökbefogadást vagy törvényes gyámja, amennyiben jogerős határozat alapján az ő gondozásába kerül.

 

anyasági támogatás buborék

 

Továbbá érdemes megemlíteni, hogy amennyiben rendelkezik érvényes magyar igazolvánnyal, úgy a nem Magyarországon élő, külföldön született, azonban magyar állampolgárságú gyermek édesanyja vagy gyámja is részesülhet az anyasági támogatásban. Ez a rendelet 2018 óta van érvényben.

Anyasági támogatás összege

Az anyasági támogatás függ a gyermek születésének évétől, amelyet az öregségi nyugdíj legkisebb összegéből lehet kiszámítani. Egy gyermek esetén ez az összeg a nyugdíjminimum 225%-ával felel meg, ami most jelenleg olyan 64 125 forintot jelent. Ez az összeg megemelkedik, ha ikrekről van szó, ugyanis akkor a 300%-ával felel meg, ami 85 500 forint. Gyermekenként csak egyszeri alkalommal utalják, ugyanis az anyasági támogatás egy egyszeri ellátás a kismama részére.

Anyasági támogatás nem jár, HA:

Abban az esetben nem jár anyasági támogatás, ha a szülők nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához a gyermek születését megelőzően.

Továbbá, ha kikerül a családból a megszületett gyermek, ugyanis gyermekvédelmi gondoskodásba részesül a gyámhatóság jogerős határozata alapján.

 

anyasági támogatás szülői kezek

 

Azonban újra jogosulttá válik az anyuka az anyasági támogatásra, ha visszavonták a gyermek örökbefogadását és a hozzá tartozó nyilatkozatot, illetve, ha a gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetik és a továbbiakban az édesanya gondoskodik a gyermekről. Ehhez azonban a szülést követő 6 hónapban be kell nyújtani az erre vonatkozó kérelmet.

Anyasági támogatási kérelem

Egy űrlap kitöltésével, aminek a neve „Kérelem anyasági támogatás megállapítására”, majd ennek benyújtásával igényelheted meg az anyasági támogatást. A formanyomtatvány minden fontos információt tartalmaz, hogy milyen iratokat, iratmásolatokat vagy köteles benyújtani. A lakóhelyed szerinti megyeszékhely járási hivatala lehet az egyik igényelbíráló szerv, vagy ha a munkahelyeden van, családtámogatás kifizető hely. Arra, hogy jogosult vagy-e az anyasági támogatásra, a benyújtást követő 8 napon belül kötelesek elbírálni, amelyet majd a Nyugdíjfolyósító utal, ha megkapod a támogatást.

A szülést követő 6 hónapon belül lehet benyújtani az anyasági támogatásra vonatkozó igényt!